Scrap-ABC

Scrap-ordlista
A Swedish dictionary for different scrap related words
Senast uppdaterad 26/1-10
A
Accordion album: album som är vikt som ett dragspel. Finns även kort som har denna vikning.
Acetate: en form av syra som orsakar att foton, papper och dokument bryts ner och bleknar över tiden.
Acid: syra har ett pH mindre än 7. Cellulosa i papper, tyg eller annat, kan bli försvagat av syra, eller rent av brytas ned.
Acid-Free: material som har ett pH på 7.0 eller högre är syrafria. Använt i papper framställning för att bryta ner träfibrer och den lignin som håller dem ihop. Om syra finns kvar i material som användes för t.ex. fotoalbum, så kan syran reagera kemiskt med dina fotografier och ytan som den berör kan gulna eller bli brun.
Acrylic rulers: klar akryllinjal med två skalor för precisionsmätning, för användning vid detaljarbete.
Adhesive foam: självhäftande skumbitar som du använder för att fästa utsmyckningar och dekorationer till din layout. Ger också 3D-effekt.
Akrylblock/plexiglas: används till omonterade stämplar. Genom att använda akrylblock ser man bättre var stämpeln skall placeras. Fungerar både för gummistämplar och clear stamps.
Akrylfärg: täckande färg tillverkat på pigment och bindande plast, ibland använt vid stämpling istället för ink , ibland applicerat direkt på papper och andra dekorationer.
Album: tom bok att lagra scrapbooking, foton & papper. Tillgängligt i många former, färger och storlekar. Post bound, ring bound, strap hinge, spiral bound, etc. de mest vanliga storlekarna är 6"x6”, 8"x8", 8.5"x11”, 12"x12”.
Alcohol blending solution: en mix/vätska som hjälper dig att blanda eller att skapa ljusare varianter av dina alcoholfärger. Fungerar även som rengöringsmedel.
Alcoincs: snabbtorkande, transparant färg
Altered/altering: att altra, att använda scrapbooking tekniker och tillbehör på tex. collage, CD:s, böcker, s.k. lunchlådor, tändsticksaskar plåtlådor, cigarrlådor målarburkar och mycket mera.
Analogous colors: färgerna näst intill varandra på ett färghjul.
Änglaföretag: (angel company)är en beteckning på företag som tillåter försäljning av handgjorda produkter tillverkade med företagets stämplar. Policyn gäller både svenska och utländska företag. Det står alltid på hemsidan/butiken om företaget är ett änglaföretag.
Ängla policy: (angel policy) företag som tillåter försäljning av kort och annat, där företagets stämplar använts, under förutsättning att det är handstämplat.
Archival: (arkivbeständigt)term använd för att beskriva teknik eller produkt som användes för att bevara foton, minnen eller annat. Hög motståndskraft mot åldring.
Archival ink: långlivad dye ink som inte bleks eller smetar. Även om du applicerar vattenfärg efter stämpling, så blöder inte färgen.
Archival quality: föremål som är både syrafria och ligninfria. Arkivsäkert material förväntas hålla omkring 100 år.
Archival mist: vattenfri spray som neutraliserar syra och saktar ner åldring av material som beror på fukt och temeraturförändringar.
Art journal: dagbok som i kronologisk ordning beskriver idéer, minnen och tankar från en konstnär. Sidorna i en art journal innehåller ord, bilder och dekorationer.
ATC - artist trading cards: kort i storlek 8,9 * 6,4 cm. Idéen är att korten endast får bytas/ges bort och inte säljas. Korten är oftast scrappade och/eller stämplade. Dessa byter man med andra scrappare, eller ger bort i syfte att få beställningar - lite som att göra reklam för vad man kan.
B
Background layout: bakgrundslagret som är det papper som finns längst bak i din LO eller sida.
Basic templates: mallar för basformer tex. fyrkanter, rektanglar, ovaler eller cirklar.
Beading: utsmyckning och dekoration med pärlor. Många olika former, motiv, färger, material och storlekar. Kan sättas fast med lim, wire (stålspiral), etc.
Beads: Lösa pärlor/stenar i mängder av färger, material och storlekar.
Binding: omsluta eller sätta fast en bok mellan höljen.
Bleed: en effekt som uppstår när för mycket ink eller färg absorberas av papper.
Blending pencil: verktyg som användes för att blanda/mixa färgpennor för att skapa olika nyanser. (I de fall man använder alkoholbaserade pennor.)
BOM, book ome: innehåller din egen livshistoria med de händelser och minnen i livet du själv anser värda att minnas. Tex BOM-LO, att göra en LO om sig själv.
Bond paper: starkt papper tillverkat från antingen bomull, kemiskt framställd trämassa, eller en kombination. Har utsökt styrka i förhållande till vikt.
Bone folder: (falsben, bigben) slät bit av ben eller plast, rund i ena ändan, spetsig i andra, storlek som en brevsprättare. Användes för vikning/bigning och att göra skåror i papper.
Borders: Utsidan av en LO som är speciellt dekorerad eller på något annat sätt framlyft.
Brads: påsnitar,eller sk kontorshållare/jungfruben som man trär igenom hålen i en bunt papper. Finns i många olika storlekar, former och färger. Enkelt att använda som dekorationer. Ofta i metall.
Brayer: ett verktyg med plasthandtag och en liten gummiroller. (Som liten målarroller.) Användes vanligtvis med plaststenciler till att göra bakgrundspapper.
Brag book: litet album använt för att visa bilder på ett specifikt tema, normalt barn och barnbarn. Kan även användas för att göra reklam för de tekniker man kan.
C
Card making: konstformen att skapa högtids-/hälsningskort för hand. Utmärkt att kombinera med all scrapbookingteknik!
Cardstock: vanligtvis enfärgat tjockt papper, men förekommer också som mönstrat. Tillgängligt i en rad olika vikter, kvalitéer, strukturer, färger och storlekar för scrapbooking och korttillverkning. Ansett som ett måste för alla scrappare! Används ofta som bakgrundspapper i layouter och kort. Försäkra dig om att det är syrafritt.
CASE - Copy And Steel Everything: innebär att kopiera en hel LO/sida som någon annan gjort. Att casea - att kopiera.
Chalk/chalking: pastell/torrkrita som används för att lätta upp, skugga och framhäva die-cuts, fotoramar, brev, textning, punch outs, paper piecing, och mycket mer. Chalks appliceras normalt med någon typ av bomullsapplikator, tex tops. Man kan också chalka kanter av kort och layouts med vanliga stämpeldynor. Ser i princip ut som en palett ögonskugga.
Charms: små berlock liknande dekorationer till dina LO:s/kort. Går även att använda smyckesdetaljer, nya eller från trasiga, kasserade halsband, armband, broscher, örhängen.
Chipboard:, kartongliknande material ofta ofärgat. Finns i stor variation av motiv, allt från bokstäver till figurer. Måla, stämpla på dem, eller limma på mönstrat papper. Ger dimension i dina projekt. Går även att köpa i stora ark, A3/A2, för att använda i olika projekt, tex arkiv, kalender mm.
Circle cutter: ett verktyg (kniv)  som tillverkar perfekta cirklar i olika storlekar.
Circle journal: ett tema album som har skickats genom en grupp av människor, varje person bidrar med en sida i albumet innan man vidarebefordrar till nästa person.
CK OK: scrapbookingsigill (standard) för godkännande, Creating Keepsakes Okay. Material som har denna "stämpel" är OK att använda för scrapbooking.
Clean-line design: ett begrepp som uppmuntrar en "Mindre är mera" förhållningssätt till layout design. Här använder man generellt raka linjer, geometriska former och endast några få dekorationer. (Om man använder några alls.) Ett annat talesätt för detta är "less is more".
Clip-art: motiv i bokform, ark eller via mjukvara, och som kan läggas in direkt på din LO. Motiv finns också tillgängliga via internet.
Coated paper: tillverkat med en belagd yta som kan vara allt från matt finish till högglansig finish. Beläggningen försluter papperets yta, gör det slätt, och låter ink torka på ytan av papperet utan att det sjunker in.
Collage: artistisk komposition skapad av en mängd olika material, färger och former. Alltsammans limmas upp på en gemensam yta, generellt med överlappningsteknik.
Color blocking: en teknik som använder olika former av block och färgat papper för att skapa bakgrunder till LO:s.
Colorfast: värme, syra och ljus är de mest skadliga faktorerna för dina alster. Ett färgfast material/produkt står emot alla dessa faktorer!
Color wheel: (färghjul) en i de flesta fall rund färgskala som påvisar färgernas inbördes förhållande och placering. Färgscheman definieras utifrån färghjul.
Coluzzle: plastmall att använda som skärguide för olika typer av former och motiv. Du behöver en hobbykniv för att skära ut efter mallen.
Complementary colors: två färger som är varandras motsatser på färghjulet.
Conchos: mindre runda/fyrkantiga metallramar som har piggar på baksidan. Dessa piggar sticks igenom pappret och viks därefter ner för att fästas typlikt påsnitar. I ramarna kan man t.ex. ha små papperlappar med bokstäver.
Corner rounder: (hörnstans) en handpunch som rundar av hörnen på papper. Det finns också handpunchar som stansar ut hörn/kanter i olika typer av mönster.
Corrugator: handverktyg som skapar vågigt papper. Alternativ till paper crimper.
Corrugated paper: tjockt vågigt papper, tillgängligt i många färger. Typ wellpapp.
Craft knife: skalpell eller hobbykniv. Mycket använd för att skära i pillriga hörn, små ytor, brev, etc.
Crimper: ett verktyg som veckar papper i regelbundna mönster och skapar 3D-effekt till dina LO:s och kort.
Crop/cropping: 1. Ett scrapbookingparty som leds av någon "expert" som delar med sig kunskapsmässigt av tekniker, produkter och information med gruppen.
2. Att klippa eller "trimma" ett foto.
Crumpling: att skrynkla papper, för ett åldrat utseende.
Cutting mat:gummiförsedd skärmatta (i de flesta fall) som användes för att skydda underlag som man arbetar på. Är självläkande.
Cut-outs: färdiga motiv som man klipper ut eller perforerade som man trycker ut.
CuttleBug: en stansmaskin från Provocraft. Bygger på principen att man vevar igenom en tunn stans med ett papper ovanpå. Maskinen stansar då ut motivet. Tar i princip alla på marknaden förekommande stansar. (Man använder olika tjocklekar på mellanlägg)
CuttleKids: samma som ovan men enklare, mindre och tänkt att användas för barn. Kan ej ta alla stansar på marknaden.
Cybercrop: är en scrapträff på nätet. Innehåller chat, tävlingar och utmaningar. Äger mestadels rum på en dag. Ett alternativ om man inte vill packa ner alla saker och åka till en träff!
D
Debossing: motsats till embossing. designen är intryckt i papperet eller materialet. (Om du vänder sida på papperet så är det embossat!)
Decorative Ruler: linjal med en speciell kant för att designa dekorativa kanter eller LO:s.
Decorative scissors: med dekorativa mönster på bladet, sk mönstersaxar.
Design: att skapa eller genomföra på ett konstnärligt och professionellt sätt.


Design Team / DT: De shopar som finns på nätet har oftast en blog där de visar upp sina produkter. Då de ofta har mycket att göra så väljer de ut personer som blir deras designers, medlemmar i deras Design Team. I dagligt tal säger man att man har ett DT-uppdrag eller att man är DT hos den eller den.
Diamond glaze: ett lack du målar med ovanpå ditt motiv och som skapar en blank upphöjd yta. Ger en förhöjd 3D-effekt och kan även användas som lim.
Die-cut: pappersdesign skuret/stansat från die cut maskiner, ofta använt för att dekorera layouter. Kräver fastsättning med någon limprodukt.
Dies: stansmallen som används i t.ex. Cuttlebug maskinen för att stansa ut die-cuts.
Digital scrapbooking: att scrappa i datorn, för att sedan skriva ut på skrivare och sätta in i album. Kräver programvara.
Distress ink: stämpeldyna med vattenbaserad snabbtorkande ink. Refill finns i små flaskor. Dock inte alltid arkivsäker!
Doodling: att rita på frihand på en LO/kort. Kan vara prickar, krumelurer, streck typ som stygn.
Double-mount: att placera ett foto på två bakgrundspapper.
Dove-blender: är en penna med ett genomskinligt medel (glycerin) och användes för att plocka upp andra färger och skapa ett mjukt utseende. Är perfekt till att blanda färger eller att åstadkomma övergångar mellan ljust och mörkt. Kan användas tillsammans med t.ex. kritor, pulverfärger, akvarellpennor och tusch.


DT / Design Team: De shopar som finns på nätet har oftast en blog där de visar upp sina produkter. Då de ofta har mycket att göra så väljer de ut personer som blir deras designers, medlemmar i deras Design Team. I dagligt tal säger man att man har ett DT-uppdrag eller att man är DT hos den eller den.
Durability:till vilken grad ett papper behåller sin originalkvalité.
Dry-Brushing: teknik för att applicera chalks eller färg med en torr borste eller applikator och ta bort det mesta genom att "pensla" det på en papperstuss innan du använder det. Detta förhindrar färg att blöda under kanten av en stencil, samt att chalks ser mörk ut.
Dry Embossing: använd en nål, embossingpenna, virknål eller annat verktyg för att skapa en upphöjd design i papper, cardstock eller annan yta. En variant är att använda Fiskars Shape Boss och stencil. Finns även embossingfolders till stansmaskiner.
Dye-based ink: vattenbaserad snabbtorkande, tvättbar, inte alltid arkivsäker. Permanenta efter att de applicerats på papper. Bleknar med tiden och har en tendens att blöda. Ska ej användas för embossing eftersom de torkar fort. Fantastiskt att använda på vellum!
E
Edge scraper: litet verktyg med inbyggd kniv som ruffar till kanterna på pappret.
Ejection foam: används på stansar till stansverktyg i syfte att bättre få ut pappret ur formen som du stansat i. Skummet måste sitta på samma sida som du har "knivarna" som skär genom pappret. På så sätt behöver du inte med fingrarnas hjälp ta loss ditt motiv i stansen och därmed riskera att det går sönder.
Embellishment: dekorationer, kan vara vilka tillbehör som helst som förhöjer din LO, tex charms, stickers, band, glitter, brads, tags, die cuts, knappar och mycket mer.
Embossa: att skapa en upphöjd yta genom att applicera värme eller tryck.
Embossingfön: en varmluftspistol särskilt anpassad för embossing med pulver.
Embossing ink: tjock, klar eller lite tonad ink används i våt embossing tillsammans med embossing pulver.
Embossing pulver: ett pulver utspritt på vått inkstämplat papper och därefter uppvärmt med embossingfön, pulvret smälter då fast och ger en upphöjd yta. Ger rika färger och en solid jämn yta. Finns i en mängd olika färger, med och utan glitter.
Emboss resist: en teknik där du stämplar och embossar området som du valt ut med en klar stämpeldyna och klart embossingpulver, och sedan färgar in med  chalk, färger, metallic rub-ons, etc. Embossingen gör att motivet inte tar åt sig av färgen, och man får ett negativt tryck.
Embossing enamel: tjockt embossingpulver som används för att få en emaljliknande yta. Genom att applicera värme med en embossingfön på pulvret, så smälter det och bildar en fin emaljliknande yta. Man lägger normalt minst tre lager. Ger en förhöjd 3D effekt.
Encapsulation: 3D-motiv/minnen som är inkapslade på något sätt, och skyddar närliggande detaljer från syra som eventuellt finns i motiven/minnena.
Ephemera: (småtryck) refrererar generellt till trycksaker från "förr i tiden" såsom cancellerade frimärken, spelkvitton, gamla vykort, etc, applicerade på sidor, layouter, m.m.
Eyelets: (öljetter) aluminum- eller metallringar som finns i en mängd storlekar, former och färger. Designade att fungera som förstärkning i ett hål i tex. tyg, papper, etc. Klarar att hålla samman flera pappersark.
Eyelet setter: (öljettsättare) ett speciellt metallverktyg från Provocraft som monterar öljetten i hålet.
EZ-foam: ett monteringssystem för stämplar, som bara kräver tillfällig montering. Ett skumark som är klistrigt på ena sidan och glatt på den andra. Gummistämpeln fästes på den klistriga sidan,  sedan monteras den på en akrylkloss när den ska användas.
F
Faux postage: en teknik där man skapar frimärken med hjälp av mallar eller stämplar.
Fibres, garn eller andra fibrer, utsmyckning för att dekorera layouter och kort.
Findings: objekt, fångat i flykten, etc. Föremål eller händelser som en konstnär samlar på för att använda på layouter och andra alster
Fixative: en fixeringsspray som vanligtvis används till teckningar för fixering av blyerts och chalks/torrkrita.
Flocking: ytterst små fibrer som fäster i lim eller lack och bildar en sammetslen yta.
Foam stamps: skumgummistämplar, finns i en rad olika former, motiv, typsnitt och storlekar. Generellt så använder man akrylfärg till foam stamp motiv, som då "pressas" på ett papper eller annan yta. Ink kan också användas.
Font: stilen på ett typsnitt eller stil. Det kreativa sättet att använda fonter för journaling och rubriker bidrar mycket till totalresultatet på din LO.
Foil: metallfolie/dekorationsfolie (tunnare) som kan användas att stämpla på och även att torrembossa. Appliceras genom att man gnuggar fast folien på ett speciellt lim, perfekt om du vill skapa ett metalliknande utseende i ditt projekt!
Foiling glue: lim som används till metall/dekorationsfolie för att applicera det på layouten. Limmet är genomskinligt när det torkar och lite klibbigt så det går att gnugga fast metall/dekorationsfolien.
Frame-ups: Förskurna ramar, die cuts, rubriker, journaling och mycket mer.
G
Game Pieces: olika delar från spel att använda som dekorationer, t.ex alphapet bokstäver, monopolspelplan, tärningar, etc.
Glue Dots: runda cirklar av lim som användes i första hand till att fästa dekorationer som knappar och metalldekorationer.
Glue Pens: penna med spets i olika storlekar som limmet flödar igenom när tryck appliceras. Syrafritt och arkivsäkert. Bra till mycket små detaljer.
Grid: är en stämpelteknik där du med hjälp av post-it lappar skapar ett rutmönster som du färgar och stämplar på ett effektfullt sätt.
Grommets: stora öljetter
Grossgrain: band med mönster som liknar "ribbor"
H
Halos: ett monteringssystem för omonterade stämplar, som består av akrylklossar där spår frästs ut och försetts med kardborreremsor. De omonterade stämplarna förses med kardborreband och fästs på klossen när den används. Ganska ovanligt.
Heading: rubrik/titel, rubriken som förklarar temat på ett kort eller layout.
Heat Embossing: (Värme Embossing) en process där kristalliknande pulver värms upp till en smältpunkt, och när det sedan svalnat så är resultatet en hård, blank upphöjd yta.
Heritage: arv, traditioner förmedlade från generation till generation. LO:s inkluderar foton, journaling och eller andra minnen, med andra ord du scrappar om din släktforskning!
Hålstans: en hålgörare som tillsammans med en setter, gör att det går att enkelt montera öljetter eller dylikt.
I
Inch: 1 tum = 2,54 cm. Anges som ".
Ink/pigment/bläck: färg som skiljer sig från normalt färgbaserat bläck genom att vara tjockare, blekningsresistent och torkar långsammare. Generellt ljus och levande, fungerar även utmärkt på matt papper. Används med fördel till värme embossing, men måste appliceras på belagda eller glansiga ytor, för att förhindra att bläcket kladdar.
Inking: tekniken att använda stämpeldynor för att "smeta", "åldra" papper och material. I huvudsak så inkar du tvärs över eller på kanterna av pappret eller annat föremål. Ibland användes tekniken även till att täcka en hel yta. Ibland säger man chalka istället, men menar samma sak.
Intensity: (Intensitet/lyster) styrkan på en färg baserat på hur nära/långt ifrån den är sin egen basfärg.
J
Journaling: refererar till vilken som helst fras, ord, poesi eller text som en LO har för att förmedla innebörden i ett foto - historien bakom fotot. Det kan göras med din egen textning, med förklistrade bokstäver, rub-ons, dymo-maskin, datorutskrift eller genom ritmallar. Det allra viktigaste i alla minnesalbum är att dokumentera vem, var och hur.
Journaling templates: mallar som lämnar utrymme för textning.
K
Keepsakes: minnen som du sparar för nästa generation.
L
Layout - LO: (layout) bladet du scrappar på. En del LO:s får plats på en sida, några tar två sidor i anspråk och ytterligare några andra kanske tar en hel panoramavy. Kan vara i alla möjliga olika storlekar.
Lamination/laminering: inplastning av papper i en speciell plastficka. Man använder med fördel en lamineringsmaskin, men kan också laminera utan värme/maskin med andra typer av fickor.
Lifta: (scraplifting) att ta någon annans LO (eller delar av den) och kopiera den.
Lightbox: Ljusbord, ljuslampa eller ljuslåda. Används för embossing eller rita av något.
Liquid Adhesive: (flytande lim) är den bästa fastsättningsmetoden för små dekorationer, die cut bokstäver, etc.
Lower Case: (gemener) små bokstäver.
M
Magic mesh: självhäftande nät, finns i olika färger. Används som bakgrund, på kort eller LO:s.
Markers: vattenlösliga tuschpennor, används som färgläggning, men även att färga in en stämpel. Ett bra kvalitétsmärke är ZIG pennor.
Maskning: en teknik som används för att få en effekt som ser ut som stämplade motiv ligger lite bakom varandra, framför varandra, kommer ut ur... eller går in i varandra. Kan också användas för att förlänga ett motiv eller kombinera två eller fler olika motiv.
Matte, matting: (fotomatta) tekniken att använda ett annat papper, färg eller struktur för att skapa en ram och en bakgrund kring dina foton, brev eller journaling. Förskurna fotomattor finns att köpa i alla möjliga varianter och material. Man gör dem enkelt med mönstrat papper eller cardstock.
Memorabilia: dokument och andra föremål som berättar en historia, t.ex. souvenirer från en semesterresa.
Metall embossing: konstform eller processen att skapa en förhöjd yta på metall genom att hamra ut eller pressa tunn metall från motsatta sidan.
Mini album: normalt ett handgjort album som innehåller färre sidor/layouter, och som är tillägnat ett särskilt tema, kan ha olika storlekar, dock 6x6" (15x15 cm) som störst.
Mixed media, användandet av flera media som papper, färger, stämplar, inks och mera, för att skapa kort/LO:s.
Modeling paste: en tjock akrylpasta som används för att få struktur eller relief-effekt på bl.a. kort/ramar.
Monochromatic color scheme: (monokromatiskt färgschema) beskriver olika nyanser av samma färg, i varierande nivåer av ljust och mörkt.
Monogram: stor bokstav som ofta är en rubrik, eller första bokstaven i ett textstycke, initialerna i ett namn, osv.
Montage: att samla flera foton i ett collage.
Mosaic: en teknik inom scrapbooking där du skär ut dina foton, papper, etc, i små delar, och därefter sätter ihop dem igen för att skapa en "mosaic" look.
Mount: (Montera) att sätta fast ett foto, dekoration eller annat föremål till en bit papper.
Mulberry paper: mulberry är den mest vanliga fibern använd i japansk papperstillverkning. En lång tuff fiber som producerar starka absorberande ark. Finns i stora variationer färg och stilar.
Mylar: också känt under namnet polyester, användes som en skyddande klar täckyta på foton och album sidor. Mylar är ansett som det material som idag har bästa kvalité använt för detta syfte.
N
Non bleeding: (icke blödande), ett bläck som inte sprider sig utanför originalstället på pappersytan, där det använts.
Non permanent mounting: icke permanent montering, gör att man kan flytta runt objektet, eller ta bort det vid ett senare tillfälle.
O
Opaque: en yta som inte tillåter att ljus passerar igenom, och är därmed inte genomskinligt.
Oval cutters: pappersskärare som skär ut foton och papper i ovala former.
Overlay: ett genomskinligt plastark med mönster som läggs över bakgrundspappret.
P
Punch: en figurstans som du använder till att stansa hål och figurer i papper.
Page protectors: plastfickor, syrafria, både skyddar och visar sidor. Kommer normalt med färdiga hål som passar tre-ring eller post-bound album. De kan vara toppmatade eller sidmatade. Mycket viktigt att de är syrafria!
Page toppers: handskrivna, ritade, illustrerade fraser i ljusa färger i syfte att användas som titlar/rubriker på toppen av en LO/sida. Perfekt att chalka eller dekorera med knappar, garn, band, etc.
Panorama sidor: speciella plastfickor som passar till de flesta post bound och ring album. Perfekt att använda för speciella tillfällen där du har för många foton för en 2-sidig layout, men inte tillräckligt för ett helt album.
Paper clips: gem till att fästa foton, dekorationer tags, etc. finns i olika färger och storlekar.
Paper crafts, en generell term för att beskriva det konstnärliga och pyssliga som använder papper som huvudmaterial. Paper crafting går hand i hand med scrapbooking eftersom båda använder många likadana verktyg, produkter, tekniker, tillbehör, etc
Paper pads: block med matchande papper
Paper piecing: processen att ta en design, tillverka ett mönster, skära/klippa ner det i mindre bita och därefter sätta ihop det igen.
Paper tearing: en teknik där du river papper istället för att skära/klippa. Allt för att få en unik look! 
Paper trimmer: ett basverktyg som hjälper dig skära papper rakt genom att du lägger det mot en linjal och fäller ner ett skärblad. De flesta skärare är designade för att klara 12x12” papper.
Patterned paper: mönsterpapper, med en design upprepad över hela ytan. Normalt av lättare vikt än cardstock.
Pearl ex, finns i både pulver och fast form. Går att borsta över ett motiv som är stämplat med Watermark ink. Perfekt att blanda i akrylfärger vid s.k. skumstämpling.
Perforated punches: motiv att använda till dekorationer på en layout genom att stansa ut perforeringen.
Permanent ink: vattenfast bläck.
pH penna: en penna som användes för att testa syra nivån i papper. Pennan ger utslag på en färgskala beroende på syranivån i pappret.
Photo corners: fotohörn, finns i alla möjliga material, former och storlekar, ser ut som triangelformade fickor. Används som dekoration på foton eller andra papper.
Photo tinting: fotofärgning, metod som tillför färg till ett svartvitt foto.
Pigment ink: långsamt torkande bläck, generellt använt för embossing. Regelbundet använt inom scrapbooking eftersom det brukar behålla sitt djup och rika färg längre än andra bläck.
Pocket page: en ficka att använda till minnessaker. Kan också användas för att hålla födelsedagskort eller kuvert.
Polymer clay: en typ av lera som blir hård vid värme, tex. i en ugn. Kan användas för att skapa dekorationer, smycken, bokstäver, etc.
Polypropylene, polyethylene och polyester: plaster som är säkra för dina foton.
Pop-Up pages: sidor som överraskar dig när du öppnar upp en sida och bilden kommer upp mot dig.
Post bound-album: ett album som hålls samman med metallstopp som går genom sidorna.
Power punch, ett verktyg som används tillsammans med vanliga stansar och som sparar dina tummar från blåsor. Gör också stansning med handstans en hel del lättare.
Pre-embossed paper: Papper med en upphöjd yta, tillgängligt i cardstock och vellum.
Productswap: ett scrappares swapmöte, där värden samlar dubletter på produkter och verktyg som inte används längre. Gästerna tar också med sig egna grejor till försäljning.
Punch: 1. Handverktyg som skär/klipper små och stora förformade motiv i papper typlikt die-cut. 2. Motiven skapade av stansen. Att puncha= att stansa.
PVC: denna substans skadar dina foton och skall absolut inte finnas i de produkter du använder i din scrapbooking.
Q
QuicKutz: ett av de ledande stansverktygen för motiv och alfabet. Passar i Cuttlebug.
Quilt pages: sidor designade att likna ett lapptäcksmönster, men skapat helt av papper, foton och andra dekorationer.
R
Random Act of Kindness - RAK: spontan gest, där man ger bort/skickar llite scrapmaterial till en vän/bekant. Kan vara en organiserad form där man via en namnlista förbinder sig att slumpmässigt skicka små överraskningar till andra på listan, i form av pysselpaket.
Re-inkers: refillflaskor till bläckdynor. Går alldeles utmärkt att använda som färg i olika sammanhang.
Red eye pen: eliminerar enkelt röda ögon på dina foton.
Repositionable adhesive: håller fast ett föremål, men låter sig lossas och sättas dit igen utan att förlora vidhäftningsförmåga.
Ribbon: band att använda för dekoration till kort och layouter. Finns i mängder av varianter, både i tyg och papper. De flesta band är syrafria och därmed ok att använda för scrapbooking.
Ring bound-album: ringbundet album
Rispapper, en felaktig benämning för att beskriva lätta orientaliska papper. Det finns inget ris i pappret, men risstrån är ibland mixade med andra fibrer.
Rubber scrubber: en speciell matta med små uppstående borst som används vid rengöring av stämplar.
Rubber stamp: ett motiv utskuret i gummi och monterat på trä, skum eller akrylblock. En design skapas genom att applicera färg till gummit och därefter göra ett avtryck på ett papper eller dylikt.
Rub-ons: ord, fraser, bokstäver, figurer och andra motiv som är tillverkade för att gnuggas på med en trästicka till en yta, mestadels papper men går att göra på många material.
S
Sanding: slipa materialet för distressing, åldring , rugga upp en yta och/eller kanter på papper, foton, stickers, etc. Om man använder metoden på mönstrat papper, så försvinner översta lagret och frilägger ytan under.
Scrapbook: ett album/bok i vilket man sätter in klipp, foton och noteringar. Det är ett album skapat utifrån personliga saker och foton, bevarat för framtiden.
Scrapbooking: traditionen att montera och bevara bilder och minne på ett konstsnärligt sätt med relevant journaling.
Scraplifting: (lifta) att ta någon annans LO (eller delar av den) och kopiera den.
Scraps: överblivet pappersmaterial från en LO, även kallat spillpapper/spillbitar.
Scroll and brush pens: har en spets för att skriva, en för att färglägga.
Self healing cutting mat: skärmatta, en linjerad matta som underlag för att skära med roterande blad och skalpeller. Är självläkande.
Sepia: en brun nyans adderad till foton för att ge dem ett äldre utseende.
Setter: ett verktyg för att sätta fast öljetter.
Shabby chick: en stil av scrapbooking som inkluderar sanding, distressing papper och crumpling (skrynklat papper).
Shakerbox: en dekoration/fönster som lägger en dimension på projektet. Kan vara konfetti, lösa beads, eller små dekorationer, liggandes lösa bakom ett genomskinligt fönster.
Shade: en färg/nyans som innehåller svart i substansen.
Shape boss en låda/bord som ger en bas för Fiskars tvådelade mallar till att på ett enkelt sätt skapa torrembossing.
Shape cutter: verktyg designat för att skära ut motiv i olika former.
Sheet protectors: plastfickor för att täcka en klar LO. Finns sidladdade eller toppladdade och i olika storlekar.
Silikonstämplar: transparenta stämplar som också går under namnet clear stamps. Används tillsammans med akrylblock. Fördelen är att de är transparenta och man ser exakt var motivet hamnar.
Singleface: innebär att det bara är mönster/tryck på ena sidan av något. Förekommer ofta på tex band eller mönsterpapper.
Sizzix: en av de ledande stansmaskinerna.
Sizzlits: en av de ledande stansmaskinerna, men mindre stansar än Sizzix.
Slide mounts: (diaram) finns i papper eller i plast, också i färgvarianter. För ett roligt utseende.
Soft touch scissors: fjäderbelastad sax som automatiskt öppnar sig efter varje klipp.
Snaps: kusin till öljetter men utan hål i mitten. Utseende som brads. Appliceras med en setter.
Spiral bound albums: hålls ihop med en metall- eller plastspiral efter sidan på albumet.
Sponging: överföring av bläck eller färg till ett papper genom att använda en svamp istället för en pensel. Färgen/bläcket appliceras till svampen som därefter med ett lätt handtryck lämnar efter sig små duttar på pappret.
Spray adhesive: spraylim, ger ett jämn lager av lim som kan täcka stora ytor snabbt. Fungerar utmärkt när man skall sätta fast bakgrundspapper, fotomattor, etc. Går utmärkt att använda på tex. vellum eftersom limmet är genomskinligt och inte syns igenom!
Stamp cleaner: ett rengöringsmedel speciellt framtaget för stämplar. Ska särskilt användas när man stämplat med vattenfasta dynor. Kombineras gärna med en rubber scrubber.
Stamp positioner: ett verktyg som hjälper dig placera din stämpel exakt där du vill!
Static puff: en liten kudde fylld med pulver som du gnuggar med på den ytan som du vill embossa. Detta förhindrar små korn av embossingpulver att dras till ställen på pappret där du INTE vill ha dem! Går bra att använda en mycket liten pensel eller tops istället.
Stencil: en plastmall där du kan skära ut olika motiv/bokstäver, eller använda som ritmall/embossingmall. Kan även användas för att chalka.
Stickers: klistermärken med stor variation på storlek och motiv. Tillverkade av papper eller plast.
Stitching: att sätta fast med stygn/broderi.
Strap hinge album: har plaststroppar som går genom en hållare direkt i varje sida och håller allt på plats.
Stylus: verktyg för torr embossing, liknande en pennform med rundade ändar. Också känt under namnet Embosser eller embossinpenna.
T
Tag: en etikett eller namnlapp, som kan användas till hängande titlar/rubriker, journaling eller bara som dekoration.
Tape roller: en smidig liten "mus" med tejp på rulle, som man drar över pappret för att föra över tejpen.
Tape runner: en behållare som innehåller små bitar med dubbelsidig tejp.
Tempera: färgat pigment med flera bindningar som gör färg ogenomskinlig. Tempera är vattenlöslig även som torr.
Template: en mall, normalt tillverkat i mjuk- eller hårdplast, används för att skapa motiv på foton och layouter. Perfekta till att skapa fotoramar eller kanter. Finns även  tillkuvert och boxar.
Texture: struktur, upplevelsen och känslan för en yta på ett tyg eller papper.
Texture plate, en platta för att tillföra struktur till papper, metall, lera, etc.
Thickers: bokstäver/figurer, ofta självhäftande, att dekorera med.
Three ring album: ringar som man snäpper isär för lätt påfyllnad eller uttag av sidor.
Tint: färg som har vit mix inblandat.
Title sheets, sidor med förgjorda rubriker, ofta använda som en startpunkt för en sektion i en scrapbook.
Tombow: pennor för färgläggning, vattenlösliga.
Tone: grader av nyanser från vit - svart eller från ljust - mörkt.
Tote: väska ansedd för att organisera och bära dina scrappbooking tillbehör.
Translucen:, mitt emellan genomskinlig och ogenomskinlig, man kan se föremål bakom ytan men inte klart och tydligt.
Transparency: en klar plast som du kan printa på eller använda som en overlay på din LO.
Tutorial: steg-för-steg-beskrivning. för att lära ut en teknik.
Twinklings: skimrande vatten färg att färglägga med

Twistel: bandliknande tråd som inflikas i band eller kan användas för att knyta, hänga eller sätta fast knappar och andra dekorationer.
U
Un-do: ser ut som ett suddgummi, en utmärkt limborttagare som inte skadar din LO eller foton.
Unmounted stamps: omonterade stämplar i gummi eller vinyl, som inte är monterat på någon baksida eller block, säljes ibland i hela ark.
V
Vellum: lättviktspapper, halvgenomskinligt i en mängd olika färger, stilar och storlekar. Perfekt för lager på lager, fotomattor och mycket annat.
W
Walnut ink: naturlig ink som används för att ge en åldrad look. De flesta är syrafria.
Water soluble: vattenlöslig.
Wax pencils: mjuka vaxpennor, designade för att användas på foton.
Wet adhesive: lim som appliceras när det fortfarande är i rinnande form och som sedan torkar till en fast form.
Wire: spiraler,finns i stor variation, tjocklek och färger. Är oftast i metall, men finns även i plast. Perfekt för att hänga foton, journaling blocks, eller andra dekorationer, eller för att binda böcker och liknande.
Workshop: en kurs normalt ledd av en scrapbookinstruktör. Deltagarna tar med sig sina egna foton och layouter att arbeta på, och får tips och råd från instruktören.
Wove: den mest vanliga pappersytan. En fin yta utan något distinkt mönster.
X
Xyron: ett verktyg som gör dina foton, papper och dekorationer till stickers, magneter eller laminerar dem.
Y
Z
Zig markers: färgpennor tillgängliga i ett brett utbud med varierande färger, storlekar och användningsområden.