onsdag 27 januari 2010

Snabb, snygg & enkel journaling

Ska du göra ett kort eller en LO, och vill skriva dit en vers, hälsning eller lite journaling? Har du inget alfabet, thickers eller stickers som passar? Lugn! Du gör snabbt och lätt din egen professionella journalingruta, enbart med hjälp av datorn, skrivaren och en svart penna!
Skriv in texten du vill ha i din ordbehandlare, jag har använt layout-programmet Pages för Macintosh. Först valde jag att lägga in ett objekt - "fyrkant". Måtten på denna rutan bör vara största mått som man får plats med på projektet. Valde "ingen bakgrund", och lade sen en textruta ovanpå som var lite mindre än den första rutan. För att jag enkelt ska se var den första rutan är, låter jag den ha den tunn grå linje, detta underlättar om man vill skriva ut flera journalingtexter på samma gång. Den inre textrutan ska inte ha en markerad linje. Dags att välja typsnitt, det finns flera lika sidor där man kan ladda ner gratis fonter. Välj ett som passar för just detta ändamål, och välj en storlek som passar bra in i rutan. Sen lade jag ett vitt papper i skrivaren - jag använder ett teckningsblock från Büngers med 135 grams vita A4-blad, de går lätt genom skrivaren, men är ändå lite tyngre så att det ser bra ut på projektet sen. Väl utskriven, skär jag ner pappret till lite mer lättarbetat format.
Så här ser det ut då. Nu väljer jag ut en bra penna som jag kan lita på, vad gäller färg och tjocklek kan man ju vilja ha olika från gång till gång, beroende på vad man ska ha journalingen till.
Här har jag börjat doodla ramen. Jag började med detta för ganska länge sen, men det funkar så bra att jag har fortsatt. Inspirerades av en träkloss-stämpel, men jag klarade aldrig av att stämpla den för jag fick med massa svart stämpeldyna i mitten av stämpeln. Då tänkte jag att detta borde man ju kunna rita själv. Sagt och gjort, jag började öva. Tänk dig en gammal, gisten träskylt när du ritar... Rita en sida i taget, och lätta gärna på pennan innan du börjar på nästa sida. På så sätt kan du få en överblick, och räta upp doodlingen om den har börjat gå lite snett.

Sida två klar...


Alla sidor klara! Nu ska vi bara klippa ner den lite... Visst kan man ha den så här med, men jag tycker om att figurklippa den, den står ut lite mer på projektet då.

Nu är det bara att klippa på!


Så här fin blir texten när den är klar. Varför inte rita en väderbiten trästolpe att sätta skylten på? Lycka till!

14 kommentarer:

 1. Ja, det ser väldigt enkelt ut.. ;) Tror jag tar en sväng i helgen på datan med mannen bredvid och testa om "jag" lyckas. Mycke läckert!!!!!
  Ha en bra onsdag, Britt-Inger.

  SvaraRadera
 2. Såååå fint du gör!!!!
  Ja visst är jag otroligt korkad.... mest ledsen är jag över att jag missade tjejernas foton. :( Sitter just nu och laddar hem en massa fonter... jag hade hur många fina som helst så det känns TRIST! Hittade denna sida med så mycket fint: http://www.kevinandamanda.com/fonts/

  I dag ska jag skicka över bilderna till Camilla som ska skriva ut de jag inte kunde framkalla så så fort jag får dem från dig så kommer det mer bilder. :) Sen är det bara för mig att vänta!!!!! ;)

  Stor kram
  M I N D I
  ...som äntligen kan kommentera i din blogg igen. Så det var inte bara elände med att jag fick formatera om datorn ;)

  SvaraRadera
 3. Glömde.... tror du att du kan maila mig så jag kan lägga in din epost. :)

  Kram igen

  SvaraRadera
 4. Du e ju bara för bäst!! Tack för alla braiga tips du delar med dig.
  Varma kramar Lina

  SvaraRadera
 5. Vad fint det blev! Gillar betydelsen av orden! /Lillsnörpa

  SvaraRadera
 6. Toppen Linda. Ett toppeninlägg
  =o)

  SvaraRadera
 7. Himla snyggt gumman :)

  Kram Gurkiss

  SvaraRadera
 8. Yack för att du kikade in i min blogg och berättade. Men jag har inte Macintosh hur gör jag då?
  =) Eva

  SvaraRadera
 9. Supersnyggt!!! Du har så himla många bra idéer!

  Ha det gott!
  kramis Pernilla

  SvaraRadera
 10. Super bra ide som du delar med dig av riktig kanon:) Vad du är duktig:) Ha en underbar dag och var rädd om dig kramar från lilla vännen Inger:)

  SvaraRadera
 11. Tack för ett jättebra tips!
  KatarinaR

  SvaraRadera
 12. Hej Linda!

  Jag har använt mig av din journaling på ett av min kort. Kan tyvärr inte lägga ut det på min blogg då jag ska ge det till en person i Juni och det står datum och konfirmand på kortet så om hans mamma skulle gå ut och kolla på min blogg så kanske han ser det med.

  Men vill du se så mailar jag gärna det till dig.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. WOW vad snyggt!!!
  Tack för tipset :D
  Kram kram

  SvaraRadera