torsdag 3 december 2009

Så här gör vi pojkens legokalender!

Vi köpte en stor legosats tidigare i år, när ekonomin var något bättre, och gömde undan den. Sen stressar vi alltid, och gör updelningen bara dagarna innan den 1 december, varje år är det lika hektiskt. Förstår inte varför vi inte kan börja i tid nån gång!! Jag räknade det totala antalet bitar som skulle användas i alla stegen (man vill inte räkna bitarna enligt innehållsförteckningen i slutet, eftersom det kan vara så att extrabitar plus bitar till alternativ beskrivning är med där också), och delade sen den summan på 24. Sen måste man ju följa stegen i beskrivningen, så man kan ju aldrig hålla sig till antalet exakt, men det blir ändå en fingervisning om hur mycket man ska lägga i. Sedan skriver jag upp för varje steg hur många bitar som har lagts ner i påsar, och hur många som borde ha lagts ner - alltså vid steg 1 borde där vara 25 bitar, vid steg2 50 bitar, steg 3 75 bitar osv. Då har man enkelt koll på hur man ligger till. Därefter lägger vi endast de sidor av beskrivningen som dagens påse kräver, så Lucas får aldrig i förväg veta vad han ska bygga, eller vad det kommer att vara när det är klart. Man får se upp så att det inte finns små bilder i hörnen av beskrivningen, då får man klippa bort dem. Ja, jag klipper i beskrivningen, för det är inte originalet! Vi skriver ut beskrivningen från Legos hemsida, där finns de flesta som pdf. HÄR finns en sida där man matar in numret på legosatsen (står på kartongen, och på originalbeskrivningens framsida), så får man upp resultatet som en pdf-fil. Bara att spara ner på datorn, och skriva ut. Smidigt och lätt, speciellt när årets kalender bestod av en 100-sidig beskrivning!! De första åren satt vi och scannade in hela beskrivningen, då fanns de inte på nätet. Glad över att han var mindre då, så att det var mindre satser, alltså inte så omfattande beskrivning. Men det räckte så det blev över ändå av jobb, kan jag säga!! Tänk er själva att sitta vid en slö scanner och scanna in 50-60 sidor!! Roligare saker kan man göra! Sen är det bara att hänga upp påsarna, och vänta på barnens reaktioner! Vi målade tavellister från Ikea röda, och skruvade i 24 mässingskrokar undertill. När påsarna börjar försvinna blir det ju lite kalt, men när julkorten börjar trilla in, så hänger jag upp dem i de tomma klädnyporna - som förresten också målats röda. Detta är mycket uppskattat av pojken, han får en julkalender men det är nåt vettigt i den! Inte en massa krafs, som mamma städar bort när sommaren kommer, och det är dags att köra ett städrace inne på rummet igen! Hoppas ni tycker om idén, så klart får ni sååå gärna köra lift/case till nästa år, vore ju bara roligt!

2 kommentarer:

  1. Tack linda för tipset. Det ska jag använda mig av till nästa års julkalender. /Mandana

    SvaraRadera
  2. Tusen takk for tipset - denne skal jeg huske på til neste jul!

    SvaraRadera

Jag skulle bli så glad om du ville lämna några ord innan du går härifrån. Både ris och ros är välkommet! Saknar du något? Önska gärna, så ska vi se vad jag kan hitta på.

I'd be very happy if you left me a word or two before you leave. Feel free to suggest projects or idées on how to make the blog better.