fredag 28 maj 2010

Pysselstafett - Minialbum


Så blir det då en beskrivning på ett minialbum med scrapbook-teknik idag - fick flytta inlägget, då jag först publicerat det på fel dag... Jag har valt att hålla hela projektet ganska enkelt, för att alla ska kunna göra det även utan en massa scrap-prylar och verktyg. Man kan alternera ganska friskt med det man har tillgång till.


Materiallista:
Toarullar
Akrylfärg/hobbyfärg/väggfärg
Mönsterpapper/tapet/tyg/vecko- eller månadsmagasin
Flytande hobby-/papperslim
Band
Dekorationer
Verktyg: sax, håltång, pensel


1: Spara tomma toa- eller hushållsrullar. Hushållsrullar kapas på längden, så de blir lika långa som toarullarna. Använder du enbart hushållsrullar, gör du dom så långa som du vill.


2: Platta till dom - använd ett bigben/smörkniv i plast/ryggen på en matkniv för att platta till och göra vikningarna extra skarpa. (Jag har här använt ett bigben ämnat speciellt för scrapping.)


3: Måla kanterna med akrylfärg/hobbyfärg/väggfärg. Det spelar inte så stor roll vilken sorts färg du målar med, beroende på färg kan du behöva måla mer än ett lager för att få det täckande. Måla även insidan 1-2 cm ner i ena änden. Man behöver inte måla i andra änden, den syns inte sen. (Jag målade med vit akrylfärg.)


4: Skär/klipp till mönsterpapper/tapet/urklipp ur vecko/månadsmagasin/tyg som är några millimeter mindre än toarullens vikta yta. (Mina rullar är 6,1x9,7 cm och mönsterpappret har jag skurit i måtten 5,8x9,5 cm.)


5: Limma fast pappret/tapeten/tyget med flytande papperslim. Vanligt limstift eller dubbelhäftande tejp håller inte, eftersom toarullarna inte blir helt platta så blir buktningen för påfrestande och limmet/tejpen släpper. Flytande lim håller däremot för det mesta.


6: Gör hål i toarullarna, ett hål i varje rulle. (För håltagning kan man använda öljett-tång, håltång för skärp o dyl. hålpipa... finns flera olika verktyg för detta.) Placera hålet i den ände som inte är målad inuti, ca 1 cm in från kanten. Gör hålet så stort att du kan trä på den låsordning du tänkt använda. Det finns lite olika lösningar att välja på, kulkedja, knutet band, öppningsbar ring. (Jag har använt kulkedjan från en reflex.)


7: Limma ihop den kant på toarullen som du nyss gjort hål i, för att rullarna ska hålla ihop lite bättre. Håll ihop med klädnypor tills limmet torkat.


8: Skär till tags att sticka i toarullarna, de ska vara lite lägre än själva rullen men bara så att de lätt kan skjutas in. Längden ska vara från hålet till ytterkant på rullen. (Mina tags har måtten 5x8,5 cm.) Gör hål i tagsen, ca 0,5 cm in från kanten. Man kan med fördel göra dubbla tags som går att öppna som små kort.

8: Knyt i band i tagsen. Vik bandet på mitten...


9: För den vikta delen av bandet halvvägs igenom hålet...


10: Trä bandändarna genom öglan som blev av bandets mitt, och dra åt.


11: Dekorera rullarna, som nu har blivit ett litet minialbum. Jag ska ha mitt album till små passande texter vid olika tillfällen, tror jag. Ibland när jag gör kort till någon vill jag ha ett passande citat, då blir det ett himla letandes i datorn som tar massor med tid. Istället kan jag nu ta fram detta minialbum, och läsa citaten på tagsen, och hitta vad som passar till just detta tillfället. Dekorera med bokmärken, stickers, blommor... vad du har hemma. Blommor kan man hitta fina i tidningar eller reklambroschyrer, bara att klippa ut. (Jag har stansat ut mina blommor med blomstansar i samma papper som jag haft på rullarna.) Man kan även använda detta album för att sätta in de små bilderna som barnen tar på förskola/skola, och ge bort till far- & morföräldrar. I rullarna kan man då sätta tags med små historier om vad barnet gjorde just det året, nåt kul de sagt, kanske vika ihop en teckning och stoppa in istället för en tag.

Ha så kul, och kom gärna tillbaka och tala om ifall du gjort ett album, så jag får komma och se hur fint det blev! Lycka till!! Nästa inlägg i Pysselstafetten är på söndag, då får ni kika in till min väninna Nina och se när hon jobbar med betong!

10 kommentarer:

 1. Hejsan !

  Jättegulligt! Jag har också gjort nåt liknande för länge sen, men det blev inte så fint som ditt.

  Kram Marina

  SvaraRadera
 2. Fint! Men var du inte två dagar tidig nu? ;-)
  /S

  SvaraRadera
 3. Tack för din kommentar om min LO, kan bara säga att både jag o min man måste kolla vårt bröllopsbevis när vi gifte oss, för vi har ingen gravyr i vå ringar då vi har vikingaringar i guld där gick det inte att gravera.
  <vi firar inte så, kommer vi ihåg så kommer vi ihåg.

  SvaraRadera
 4. WOW vilka grejer du gör man blir ju helt förundrad över hur du orkar, kan och ja kommer på allt.
  Så kul att kika in på din sida och se allt fint du gör.

  Spännande med rosa swappen eller vad säger du?

  Kramis Camilla

  SvaraRadera
 5. Hallå Linda!!
  Det var ett tag sen jag var inne på din blogg och kikade, och du har gjort så mycket fint sen sist så jag skriver en liten hälsning till dig här istället för att kommentera efter alla!! Du gör så många vackra saker så du tar andan ur mig människa!! Hur kommer du på allt!! Det är så roligt att gå in på din blogg och titta på allt fint du gör.Kramar från Ingela

  SvaraRadera
 6. Men vilken bra idé! Nu ska jag samla toarullar!
  Perfekt som värdinnegåva tycker jag!
  Kram

  SvaraRadera
 7. WOW vilken bra ide! Häftigt att kunde återanvända och få så fint album!
  Blev jätteglad att jag fick väskan ska du veta!!!
  Kram lene

  SvaraRadera
 8. Hej du käraste vän!!!
  jag har tänkt på dig i helgen må du tro!!!!Önskar att du hade varit med!!!
  Kul att du vill vinna mina mönster papper och fira med mig!!!
  Lycka till i dragningen
  Kramar Lina

  SvaraRadera
 9. Utmärkt idé!!

  Jag trodde jag skulle få hälsa på dig i Uppsala i lördags. Var inte du där en annan gång? Eller har jag tagit fel på person...

  Charlotta

  SvaraRadera
 10. Wow! Vilket imponerande pyssel och så fint det blev sen!

  SvaraRadera

Jag skulle bli så glad om du ville lämna några ord innan du går härifrån. Både ris och ros är välkommet! Saknar du något? Önska gärna, så ska vi se vad jag kan hitta på.

I'd be very happy if you left me a word or two before you leave. Feel free to suggest projects or idées on how to make the blog better.