torsdag 27 maj 2010

Veckans Tips! vecka 21

Av och till så är det diskussioner inne på SS om man ska fota eller scanna sina alster, och hur man fotar dom bäst. Jag fotar ju alltid, eftersom jag alltid använder skrymmande dekorationer. Scannar man med stora dekorationer så får man fula skuggiga områden... det vill inte jag! Jag har bloggat hur jag fotar här tidigare, men det ligger ju inte i veckans tips, så därför lägger jag in det igen.


Här fotar jag, i mitt kök, på köksbordet, med alstret vänt mot fönstret. Jag har två stycken tjocka, vita pappskivor, som blev över när vi skulle kasta tavelramar. (Tog ut litografierna, och så låg dessa bakom. Tror att det är såna här man gör passepartout av.) En lutar jag lite mot hushållspappret, den andra lägger jag kant i kant med den övre. Det är viktigt att i alla fall den man siktar på är fläckfri, den som står upp här är det.


Jag tar ett foto på bara det vita arket som står upp, det är viktigt att det inte kommer med något annat än just bara vitt! Därav vikten av inga fläckar! Sen ställer jag in vitbalansen i kameran...

Klickar in mig till vitbalans, väljer egen vitbalans, och väljer ovanstående foto som standard. Då har jag "lärt" kameran vad som är vitt! Fotona blir inte blåa, gula eller nåt annat i den stilen, utan nu är allt vitt verkligen vitt.


Så här ser det ut när jag har ställt upp mitt alster inför tagningen. Jag bryr mig inte om att ställa det på ett staffli eller nåt. Gjorde det i början, men störde mig på att jag inte alltid fick bort hela staffliet när jag beskar sen. Det går bra bara att luta det mot pappskivan.


Så tar jag några foton ur olika vinklar på mitt alster, här har jag fotat ett kort jag ska ge bort nästa vecka, hur jag gjort kommer med på nästa Veckans Tips. Nu spelar det ingen roll om det kommer med "skräp" på sidorna, det klipper jag bara bort i iPhoto sen.


Sen skär jag till fotot, rätar upp det om det behövs. Jag kan justera lite på färgton och temperatur också, och lägga på vissa specialeffekter med, men sen tar liksom iPhotos funktioner slut. Tyvärr har jag inte möjlighet att använda Photoshop - nog finns det till Mac alltid, men det är såååå dyrt!!! Betala en massa pengar för att kunna lägga lite ramar och så, nej tack. Så ni får stå ut med att mina foton är tråkiga och helt enkelt rakt upp och ner.

Med denna tekniken går det att få relativt bra foton även när det är mörkt ute. Berätta gärna hur NI fotar, även om ni inte skriver ett helt inlägg om det!!

5 kommentarer:

 1. Tack Linda för att du delar med dig!!:) Ett suveränt tips! Jag har en digitalkamera och kan man ställa in vitbalans på samma sätt, tror du?
  Jag får nog leta upp instruktionsboken..;)

  Ha en underbar dag!
  / Sara

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för det braiga tipset! vad mycket fint du gör i övrigt! =)

  SvaraRadera
 3. Jättebra tips! Jag fotar som du fast utomhus på balkongen.

  kramis Pernilla

  SvaraRadera
 4. Kanonbra beskrivet!

  Jag har en relativt enkel digitalkamera så jag är osäker på om man kan ställa in egen vitbalans...?!

  Men det där med att ställa två vita ark bakom och under ska jag definitivt testa.

  SvaraRadera

Jag skulle bli så glad om du ville lämna några ord innan du går härifrån. Både ris och ros är välkommet! Saknar du något? Önska gärna, så ska vi se vad jag kan hitta på.

I'd be very happy if you left me a word or two before you leave. Feel free to suggest projects or idées on how to make the blog better.