måndag 24 maj 2010

Veckans Tips! vecka 20

Äntligen kommer förra veckans tips, något sent men bättre sent är aldrig, eller hur? Förra veckan bloggade jag mitt första inlägg i Pysselstafetten, då jag bjöd på en tutorial i decoupage. Veckans tips spinner vidare på ämnet decoupage, och visar hur ni enkelt kan få eget, snyggt mönsterpapper.

Materiallista:
Decoupagelack
Pensel
Akvarellpapper
Servett/näsduk med motiv
Strykjärn & strykbord
Bakplåtspapper

1: Lacka ett akvarellpapper i valfri tjocklek med decoupagelack, och låt torka. Jag har använt Canson 200 g fin gräng här. Obs: alla decoupagelacker fungerar inte för denna tekniken, prova er fram, eller så kan ni maila mig så ska jag sätta ihop en ungefärlig lista.


2: Välj ut den servett du vill ha som bakgrundspapper, jag har valt en näsduk med rosenmönster. Dra av de vita lagren - på en normal servett brukar det vara tre lager totalt och på näsdukar fyra lager. Vi ska alltså endast använda det översta lagret där motivet är tryckt.


3: Värm upp strykjärnet till tre prickar utan ånga. Arbeta gärna på en tjock skärbräda, eller lägg en skärbräda på strykbordet, så att det inte blir för mjukt. Underst lägger jag ett bakplåtspapper, så jag slipper få lack på underlaget. Sedan lägger jag akvarellpappret med lacket uppåt, ovanpå det servetten/näsduken, med motivet uppåt. Överst ett bakplåtspapper för att skydda strykjärnet. (Jag använder bakplåtspapper till detta moment och inte teflonduken som jag har när jag distressar. Genom vitt bakplåtspapper kan man nämligen se var på arbetet man är någonstans och man ser direkt om det blir veck eller knöligt. Kommer det lack på pappret kan man enkelt ta bort det genom att stryka med kaffefilter eller torky på. På så vis går bakplåtspappren att återvända tills de ramlar isär nästan...)


4: Stryk nu fast servetten/näsduken på akvarellpappret, värmen gör att lacket smälter lite och binder ihop papper & servett/näsduk. Stryk med jämnt tryck från sida till sida, vänd sedan och stryk med jämnt tryck uppifrån och ner - se till att du stryker ända ut i kanterna på båda håll. Kontrollera att servetten/näsduken sitter fast i alla kanter och hörn.


5: Ditt bakgrundspapper är klart! Skär till det i lagom storlek med stållinjal, skärunderlägg och skalpell/hobbykniv. Du ska INTE skära till det i skärmaskinen - om du inte har en rullskärare förstås - eftersom knivbladet kommer att rugga upp servetten så den lossnar från akvarellpappret.

6: Dekorera ditt kort!


8 kommentarer:

 1. Tack för ett jättebra tips. Kram Katarina

  SvaraRadera
 2. Jättebra tips. Tack .
  Blev urgulligt.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Och jag som precis tänkte kasta alla servetter (en hamster sparar på precis allt...). Hm, kanske borde ge decoupage en chanse till?

  SvaraRadera
 4. Oh, tack Linda vilket bra och användbart tips. Och jag som nyligen har blivit kär i vita blomstert krukor med stora rosor på, jag ska prova ditt tips på mina gamla krukor och omvandla dem till nya vita med stora rosor på. Tack igen/Mandana

  SvaraRadera
 5. Tack för det fantastiska tipset! Det vart ju hur fint som helst.
  Kram sussa

  SvaraRadera
 6. Hej min vän!!

  Du e go du...blir så glad när du tassat av dig!! hihiiii!!
  Fint bakgrunds papper med decopage du gjort, väldigt användbart då det finns en uppsjö av "to die for" servetter!! Du är en stjärna på min scraphimmel ju!
  Jo jag har svampat ut mina distresser med scotch bright svampar...slarvigt sådär...och har en vacker hör att blogga i morgon...det är snart dax för candy time för mig... en liten heads up!!! Hihiiii!!

  Må så allra bäst!
  Kramar Lina

  SvaraRadera
 7. Åh rospappret är så fint... det skulle jag kunna tänka mig som tapet. :))

  Kram kram
  M I N D I

  SvaraRadera

Jag skulle bli så glad om du ville lämna några ord innan du går härifrån. Både ris och ros är välkommet! Saknar du något? Önska gärna, så ska vi se vad jag kan hitta på.

I'd be very happy if you left me a word or two before you leave. Feel free to suggest projects or idées on how to make the blog better.