fredag 11 juni 2010

Veckans Tips! vecka 23

Tyvärr har jag blivit en dag sen med Veckans Tips. Jag har många beställningar och projekt som ska vara klara nu i början/mitten på juni, så det är lite stressigt. Dessutom var det skolavslutning igår. Ändå började jag redan förra veckan på detta tipset, men det är ganska info-omfattande, så det har tagit några dagar för mig att samla ihop all information. Men nu kommer det alltså, hoppas ni har nytta av mina tips!!

Efter läsarönskemål kommer här en liten artikel om de olika färgläggningstekniker som finns. Eftersom jag enbart målar med Tombows och pyttelite distresser, så kommer det att bli lånade artiklar i dagens tips. Men ändå en översikt över de olika tekniker man kan använda sig av.

De olika teknikerna för färgläggning av stämpelmotiv är:
ProMarker
Tria Marker
Aqua ProMarker
Tombow
Copic Marker/Sketch/Ciao
Mcp-teknik
Akvarellpennor
Distresser
Akvarellfärg

Tillbehör som jag nämner:
Pensel
Blenderpenna - finns både till vattenlösliga och alkoholbaserade pennor
Stompf - ser ut som en penna, men består av hårt rullat papper. Filas lätt ner med hjälp av sandpapper när man behöver rengöra den.
Lösningsmedel - till stompfen för att nyansera de alkoholbaserade pennorna. Istället för blenderpenna.
Vattenlöslig stämpeldyna
Vattenfast stämpeldyna

ProMarker
Stämpla med vattenfast dyna.
Dessa pennor tillverkas av Letraset och är alkoholbaserade, icke-toxiska och kladdfria pennor med två olika tjocklekar på spetsarna – en för detaljarbete och en för färgläggning av större ytor. För att blanda ut färgen från pennorna använder man en blenderpenna - en ofärgad penna med lösningsmedel i - eller så använder man lösningsmedel på flaska och en stompf. Pennorna funkar på papper, vellum, metall, plast, OH/overlay, foton, glas, trä, keramik, tyg… det mesta helt enkelt. De används ofta av serietecknare och mangaillustratörer, eftersom de ger de typiskt rena och klara färgerna och ett jämnt och fint resultat. Men sen finns en variant av denna penna som heter ProMarker Aqua, som är vattenbaserad och fungerar som andra vattenbaserade tekniker. För att bäst lyckas med dessa pennor, använder man med fördel ett papper som heter "4cc" på 250 g samt stämpeldynan Adironrack Dye pad.

Läs mer om hur man använder tekniken HÄRHÄR och HÄR.

Tria Marker
Stämpla med vattenfast dyna.
Som ProMakers, fast med tre spetsar - varav en penselspets - istället för ProMarkers två spetsar. Alltså en penna man behöver lösningsmedel och stompfer till, eller den speciella pennan Blender, som innehåller just lösningsmedel.

Aqua ProMarker
Stämpla med vattenfast dyna.
Som ProMarker fast vattenlösliga. Kan alltså blandas ut med vattenbaserad blenderpenna, eller pensel och vatten.

Tombow
Stämpla med vattenfast dyna.
Här ska man använda vattenfast dyna, då pennorna är vattenlösliga. Skulle man stämpla med vattenlöslig dyna här, så kladdas linjerna ut. Måla nyanser med pennorna eller sudda ut nyanser med blender-penna - en penna med vatten i stort sett. Men man kan med fördel använda en smal pensel med en kopp vatten bredvid. Jag färglägger i stort sett alltid mina motiv med Tombow-pennor, vilket jag tycker ger ett mycket vackert och jämnt resultat. När jag målar har jag två tunna penslar för akvarellmålning, en 0:a och en 2:a. Det finns 95 olika nyanser att välja mellan, och en blender-penna. De ligger nära varandra i nyanserna, så att det är enkelt att skapa djup och liv i stämpelmotivet. Tekniken är i princip luktfri att arbeta med, och fördelaktig med små barn i närheten, eftersom pennorna inte är giftiga.

Läs mer om tekniken HÄR
HÄR finns en färgkarta över alla Tombow-pennorna, enkelt att skriva ut och markera vilka färger man har.

Copic
Stämpla med vattenfast dyna.
En alkoholbaserad penna (som faktiskt funnits på marknaden i 25 år!!) som blir arkivbeständig när den torkar. Man målar alltså med lösningsmedel även här. Fördelen med dessa pennor - såvitt jag kan hitta i alla fall - är att man kan byta ut spetsarna när de blir slitna, och att man kan fylla på färg i pennorna. Det finns 334 olika nyanser, så det tar ju ett tag att samla på sig alla! De är märkta med bokstäver och siffror, för att man lätt ska se att man köper rätt penna. Bokstäverna indikerar nyanser i samma "familj", på så vis får man snyggare blandning mellan pennorna. Siffrorna talar om hur ljus eller mörk pennan är. Du behöver minst 2 eller 3 pennor i en "familj"för att göra en snygg färgblandning. Det finns lite olika Copic-pennor: Ciao, Sketch och Markers. Ciao och Sketch har en mer penselliknande spets, Markers har samma typ av spets som ProMarkers. Den största skillnaden mellan ciao och sketch är att sketchpennorna innehåller mer färg, finns i fler färger och är betydligt dyrare.

HÄR kan du läsa en norsk/engelsk tutorial om hur man jobbar med Copics. HÄR kan du läsa mer om hur man jobbar, texten är på engelska.
HÄR finns en färgkarta som pdf över alla pennor.

MCP
Stämpla med vattenfast dyna.
MCP = Magic Colour Pencil. Här används färgpennor, tex Faber Castells Polychronos serien - alltså liknande de blyertsfärgpennor barnen har och målar med. Ju mer färgpigment som är i pennan, desto bättre. Men det behöver inte vara så att dyrast är bäst, utan även lite billigare pennor kan vara pigmentrika. Till just Polychronos-pennorna använder man lösningsmedel och stomper, men man kan även köpa akvarellpennor, då kan man använda vatten och pensel för att blanda ut nyanserna.

HÄR och HÄR kan du läsa mer och se en tutorial om hur man färglägger med MCP-teknik.

Akvarellpennor
Stämpla med vattenfast dyna.
Här jobbar man på samma sätt som med MCP-tekniken här ovanför, bara det att akvarellpennorna är vattenlösliga, och blandas alltså ut med pensel och vatten.

HÄR kan du läsa om hur man färglägger med akvarellfärg.

Distresser
Stämpla med vattenfast dyna.
Färgläggning med distressdynor/distressrefiller. Om man färglägger med dynorna är det smidigt att trycka stämpeldynan mot ett akrylblock, sedan "plockar" man upp färgen med en pensel lätt fuktad i vatten. Vid färgläggning med refillflaskorna, jobbar man enklast med en palett, eller förvaringslåda med tätslutande lock och små, små fack. Använd pipetten för att få en droppe färg i paletten, och "plocka" upp färgen med en pensel lätt fuktad i vatten. Denna tekniken är alltså också vattenbaserad.

Akvarellfärg
Stämpla med vattenfast dyna.
Färglägg med färg på tub, pennor eller hårda kakor. Den viktigaste regeln vid färgläggning med akvareller är att inte använda för mycket vatten!

HÄR kan du läsa en tutorial i hur man färglägger med akvarell på tub.

Nu hoppas jag att ni hade nytta av min sammanställning, och har ni fler tips att komma med får ni gärna bidra med en kommentar!

5 kommentarer:

  1. Åh vilket bra inlägg. Jag vill bara tipsa om att jag just har provat pastellpennor. Det var verkligen superkul. Det ger ju ett mjukt intryck utan att man behöver blaska med vatten. Jag tyckte det var ett perfekt komplement till mina promarkers.

    KRAM/Veronica

    SvaraRadera
  2. TAck för alla dina färgläggningsförslag och ett extra stort tack till länkningen till min gamla tutorial på färgläggning av akvareller på tub :)

    trevlig helg på dej!

    KRAM Petra

    SvaraRadera
  3. Ååå vilket bra inlägg! Överskådligt och enkelt. Tack för detta!

    Trevlig helg!
    kramis Pernilla

    SvaraRadera
  4. Super! Stort tack för den hjälp jag kommer ha av detta!
    Väldigt klart och tydligt!

    SvaraRadera
  5. Tusen tack för alla tips.
    En liten fråga:fungerar MCP tekniken även med promakers- har sett att andra skriver om det.

    SvaraRadera

Jag skulle bli så glad om du ville lämna några ord innan du går härifrån. Både ris och ros är välkommet! Saknar du något? Önska gärna, så ska vi se vad jag kan hitta på.

I'd be very happy if you left me a word or two before you leave. Feel free to suggest projects or idées on how to make the blog better.