torsdag 3 juni 2010

Veckans Tips! vecka 22

Idag spinner jag vidare på föregående tips, då jag använde servetter för att göra egna mönsterpapper. Har du inte läst det tipset och inte tidigare arbetat med att göra decoupage på papper, läs om hur man gör här. För idag ska vi skapa kort med 3D-teknik, genom att använda servettmotiv.

Materiallista:
Servett/näsduk med ett figurmotiv som förekommer minst 3 gånger
Kontursax
Distanskuddar

Decoupagelack
Pensel
Akvarellpapper
Servett/näsduk med motiv
Strykjärn & strykbord
Bakplåtspapper

1: Välj ut en servett som har ett bra figurmotiv, som förekommer 3-4 gånger på servetten - eller 2 st servetter med två motiv på vardera servett. Här måste man vara uppmärksam på att motivet inte är spegelvänt på halva servetten, vilket förekommer mycket ofta. Då får man helt enkelt använda två stycken servetter, och har då material till två stycken kort.

2: Klipp ut det första motivet grovt, det är ingen idé att i detta steg klippa precis efter konturerna, för konturklippningen kommer i senare steg - onödigt att göra pilligt jobb två gånger när man inte behöver!

Detta blir nu den bakersta bilden av ditt motiv - här ska allt vara med som du vill ska synas när motivet är klart.

3: Klipp ut lager nummer två - det ska ha lite färre detaljer än bakgrundslagret. Här försöker vi lyfta fram det som är lite längre fram än det som helt uppenbart är längst bak.

4: Klipp ut lager nummer tre.

5: Valfritt steg: klipp ut lager nummer fyra. Ju fler lager du har, desto djupare kommer motivet att bli. Här kommer de allra sista bitarna till motivet, de delar som ligger längst fram i bilden. Dessa delar är de som alltså kommer att synas mest på motivet. Man kan alltså använda en trasig servett med, bara man lägger de trasiga bitarna underst på såna ställen där det kommer fler lager ovanpå. En del servetter är ju tex dåliga i trycket på vissa ställen, men behöver kanske inte slängas bara för det.

6: För nu över de grovt utklippta motiven till akvarellpapper, med tekniken jag visade i detta inlägget.

7: Nu är det dags att klippa rent motiven! Skär rent bakgrundsmotivet, antingen som ett helt motiv i fyrkant, eller figurklippt. Klipp sen rent de resterande lagren i konturerna. Om man hade konturklippt redan i de första stegen, hade man alltså fått klippa rent nu igen, och så roligt är det faktiskt inte! Man kan förstås vara lat och föra över hela servettsidorna och inte klippa alls förrän nu, men då slösar man både på lack och papper.

8: Dags för montering: Bakgrundsmotivet kan antingen fästas på kortstommen nu, eller sen när motivet är klart - det spelar ingen roll. Det fäster man enklast fast med Biltemas dubbelhäftande tejp, som är helt suverän att jobba med! 29 kr för en rulle på 15 m (50 mm bred) är ju oslagbart!!

9: Montera på lager för lager, det översta lagret sist. Mellan alla lager används distanskuddar, antingen använder man vanliga 3D-kuddar 5x5mm, finns i 1mm, 2mm och 3mm tjocklek. Jag använder ofta distanstejp på rulle, jag hittar den på verktygsavdelningen på Ica Maxi. Billigt och bra - lite kletigt kanske, men den funkar super till stora ytor!

10: Vill man kan man gärna framhäva motivet ytterligare genom att lägga på glossy accent eller glitterlim på detaljer. Motivet är klart!

11: När det är monterat på kortstommen kan man dekorera det på vanligt vis, med minirosor, blingstenar, pärlor eller vad man nu helst vill använda.

Hoppas ni blev inspirerade till att skapa helt nya kort nu! Det finns ju så många tusentals vackra servetter där ute, och många, många av dom går att göra 3D-kort med. Kom gärna tillbaka och lämna en kommentar om du gjort ett kort med#d-decoupage, så jag kan få se din skapelse!

7 kommentarer:

 1. Jättefint! Jag har också gjort liknande tidigare. Har dock inget att visa upp just nu, men blev sugen när jag såg ditt fina kort. Jättefin servett!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Älskar dina tips. Det blir så himla fint.

  Kram Marina

  SvaraRadera
 3. Kanontips Linda!
  Kram
  Petra

  SvaraRadera
 4. Hej hej! Kul med 3D-decoupage...får prova någon gång :)
  Och jag stormgillar ditt album till fröken! Ska själv göra ett album till barnbarnet...det ska vara ett Eric Saade-album att samla alla bilder på honom i...=)
  Ha det gott! Kram kram

  SvaraRadera
 5. Du håller verkligen stilen Linda och som alltid är jag grymt impad av det du gör :)

  SvaraRadera
 6. Du är så himla duktig!!
  Alltid lika spännande att titta in hos dej...kram sussa

  SvaraRadera
 7. Kikar in för att se om du har fått någon swapp... men jag vet ju att du har fått den. ;)

  Kram kram
  M I N D I

  SvaraRadera

Jag skulle bli så glad om du ville lämna några ord innan du går härifrån. Både ris och ros är välkommet! Saknar du något? Önska gärna, så ska vi se vad jag kan hitta på.

I'd be very happy if you left me a word or two before you leave. Feel free to suggest projects or idées on how to make the blog better.