måndag 25 oktober 2010

Min fotostudio

Lovade ju min käre vän och blogläsare Bengt att jag skulle visa upp vår fotostudio, eller snarare fototält! Det har jag ju alldeles glömt bort, eller snarare så att jag har kommit på det varje gång jag har plockat ner det! Idag hade jag tänkt vara lat och inte plocka upp tältet för att fota mitt DT-alster, lite bök är det ju att få upp alltsammans... men så kom jag på mitt löfte, och slog upp det ändå. För att inte glömma, fotade jag tältet innan DT-alstret.


Här är hela studion uppmonterad, saknas bara kameran - men den håller ju jag i. Ett stativ, som min man fick i julklapp av mig för många, många år sen kommer nu till användning så fort jag ska fota något. På köksbordet ställer jag upp tältet (det ligger en vit handduk under tältet för att stadga upp det hela lite), monterar den vita bakgrunden, ställer upp de två lamporna och tänder kökslampan. De två lamporna är 150-wattare köpta på Rusta, kökslampan har jag tänd för att få lite ljus ovanifrån med. Även om strålkastarna bara är på 150W så alstrar de en hel del värme, därför kopplar jag dom alltid till en grendosa med strömbrytare, så jag kan slå av lamporna när jag inte knäpper själva kortet. När man fotar scrapp-alster så är det ju en del pill och lirkande för att få det att stå upp i tältet som man vill. Skulle då lamporna vara tända samtidigt, ja då kan jag lova att man inte fryser!


Till tältet hör fyra bakgrunder, vit, röd, blå och svart. Jag har ännu inte testat att fota med svart bakgrund, kanske skulle testa det någon dag, när jag har något vitt/ljust alster?! Man fäster upp den bakgrund man vill ha med kardborre inne i tältet.


Fotosessionen avslutad för idag, jag håller på att plocka ihop. Sparar alltid de tomma rullarna till aluminiumfolien, eftersom de är riktigt långa och mycket stadiga. Visste ju att jag skulle få användning för dom! Jag har klätt en sån rulle med lite presentpapper, och sen rullade vi upp bakgrunderna en och en på rullen. Inga veck, lätt att för vara, och lätt att ta fram. Tältet ligger ihopvikt under rullen, snart svänger jag ihop det ännu mer, och stoppar ner det i en liten påse.


Hela fotostudion är ihopplockad för idag, och klar att ställas in i bokhyllan. I lådan får de båda strålkastarna plats tillsammans med ett litet Gorilla-stativ (superbra, små ledkulor så man kan böja armarna precis hur man vill, runt en trädgren, på knöligt underlag, typ stenblock eller lilla digitalkameran när man vill filma en tutorial tex), den stora, externa blixten i sitt fodral, det stora objektivet, kameraremmen (som jag hatar att ha på kameran när jag ska fota hemma, lyckas alltid snärja in mig i den, eller få den framför linsen!!), fototältet i sin påse, grendosan och rullen med bakgrunderna. Det stora stativet får dock inte plats, det är alldeles för stort, men det lägger jag sen ovanpå bokhyllan.

Ni som sett min första fotohörna, har ju även läst mina tips på hur man ställer in vitbalansen. Även här med fototältet ställer jag ju först in vitbalansen innan jag börjar fota. Det inlägget finns här.

7 kommentarer:

 1. Du är väl för go Linda som gör dig besväret att visa din uppfinning!
  Stort tack för det :)

  SvaraRadera
 2. Visste ju redan att du är ett proffs, men det här är verkligen överkurs för mig! Jag fotar utomhus om det går eller i fönsterkarmen, det brukar funka, men det måste vara dag annars blir fotona gula. Kram.

  SvaraRadera
 3. Så smart! Var har du köpt fototältet? Ett sånt måååste jag ju bara ha! ;) Tack för allt du delar med dig tjejen! Det hjälper mig verkligen att utvecklas. Du är toppen.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej Linda!

  Jag undrar om du fått mina mail ang födelsedagskjedjan? Ha en bra dag. Kramiz Lena

  SvaraRadera
 5. Så fint och smart.
  Tack för tipset med kardborre så att man kan byta bakgrund. Det är ju sååå jag ska fixa att byta bakgrund i min lilla studio. :)

  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej vännen!

  Hoppas att allt är bra med dig. Här det dock lika förkylt som sist jag skrev, helt galet hur det kan gå runt runt i familjen hur länge som helst.

  Åh ser ju att du har en ministudio, precis en sån har jag tänkt köpa ett ag nu. Å nu när det börjar bli så mörkt är det rent hopplöst att fota alla små skapelser. Som idag t.ex. så har det varit mörkt precis hela dagen, suck! Är studion bra? Å vart har du köpt den?

  Jag hittade en ministudio hos cyberfoto som verkade ganska ok. Tipsa mig gärna.

  Måste viska lite oxå om att jag ska ha en tjusig utlottning nu som du bara måste vara med på! ;) Ska lägga upp den ikväll hade jag tänkt.

  Ha en bra kväll, kramar Ulrica

  SvaraRadera
 7. Hej Linda!
  Tack för det fina kortet!
  Kram lene

  SvaraRadera

Jag skulle bli så glad om du ville lämna några ord innan du går härifrån. Både ris och ros är välkommet! Saknar du något? Önska gärna, så ska vi se vad jag kan hitta på.

I'd be very happy if you left me a word or two before you leave. Feel free to suggest projects or idées on how to make the blog better.